جرم پولشویی و همه چیز درباره آن
پولشویی (Money Laundering) عبارت است از فرایند تبدیل مبلغی پول که منشأ غیرقانونی دارد به دارایی یا پولی که دارای وجهۀ قانونی است.
این پول معمولا از طریق قاچاق مواد مخدر و مشروبات الکلی، فعالیتهای تروریستی، ارتشا و راههای نامشروعی از این قبیل به دست میآید. مشکل تطهیر پول زمانی بوجود میآید که اینگونه پولها وارد اقتصاد و نهادهای مالی کشورها میشوند.
ظاهرا منشأ اصطلاح پولشویی به مالکیت مافیا بر شبکهای از لباسشوییهای ماشینی آمریکا در دهۀ 1930 برمیگردد. در آن سالها گانگسترهایی مثل آلکاپون، پولهای کلانی را که از راه اخاذی و باجگیری، قمار، جنایت، فحشا و قاچاق مشروبات الکلی به چنگ آورده بودند، از طریق به کار انداختن در شبکههای رختشویخانهای تطهیر میکردند تا منشأ پول به چنگ آمده گم شود و قابل ردیابی نباشد.
آلکاپون و دار و دستۀ او صاحب بیش از صدها رختشویخانه در داخل و اطراف شیکاگو بودند. در آن دوره، افراد اندکی به آب لولهکشی شده دسترسی داشتند و از این افراد هم تعداد محدودتری دارای ماشین لباسشویی بودند. در نتیجه، استفاده از رختشویخانههای تجاری بسیار رایج بود. آنها پول بدست آمده از فروش نوشیدنی الکلی را مخفی کرده و آنرا به عنوان پول بدست آمده از اداره رختشویخانهها معرفی میکردند.
پولشویی، سود حاصل از خلافکاری و فساد را به داراییهای ظاهرا مشروع تبدیل میکند. این عمل اگرچه از سوی گانگسترهای آمریکایی آغاز شد یا دست کم با عملکرد آنها شهرت جهانی یافت، ولی راه ارتزاق و تامین مخارج بسیاری از گروههای چریکی و مبارز در گوشه و کنار دنیا طی صد سال اخیر بوده است.
جرم پولشویی یکی از جرایم اقتصادی شناخته شدهای است که بخاطر تبعات سنگین و جبران ناپذیر آن از جمله زیانهای بسیاری که به جامعه و اقتصاد ملی وارد میکند، تمام کشورها قوانین و مقررات سختی بر این جرم حاکم کردهاند.
با ما همراه باشید تا شما را با جرم پولشویی و مجازات آن آشنا کنیم.
پولشویی به چه معناست و چگونه اتفاق می افتد ؟
پولشویی (Money Laundering) به فرآیند موجه نشان دادن و قانونی بروز دادن کسب اموال ناشی از جرم گفته میشود. به عبارتی زمانی که شخصی یا گروهی جرایمی مانند اختلاس، کلاهبردای، قاچاق کالا، مواد مخدر و… را مرتکب میشوند، به دنبال راهی برای پنهان کردن ابعاد مجرمانه عمل خود و مخفی نگه داشتن منشا به دست آوردن اموال ناشی از جرمشان هستند تا از چنگال قانون فرار کنند. پس پولشویی به انجام عملیاتی گفته میشود که به دنبال مشروعیت دادن به درآمدهای نامشروع حاصل از جرم است.
در این مرحله اتفاقی که میافتد این است که زمانی که مجرم قصد پنهان نگه داشتن منشا پولش را دارد، اموال ناشی از اعمال مجرمانه را وارد چرخه اقتصادی میکند و با انجام یکسری معاملات صوری و یا راهاندازی کسبوکارهای غیر مرتبط، پولهای کثیف خود را با پولهای مشروع آن کسبوکار مخلوط میکند تا منشا پول حاصل از جرم قابل ردیابی نباشد.
به همین دلیل است که به این جرم، پولشویی گفته میشود که به معنای شستن یا تمیز کردن پولها و اموال کثیف ناشی از ارتکاب جرم است.
عملیات پول شویی معمولا در سه مرحله به انجام می رسد. مرحله اول وارد نمودن پول کثیف به شبکه مالی کشور، در مرحله دوم با انجام عملیات و تراکنش های پیچیده مالی اقدام به پنهان سازی منبع پول های وارد شده به شبکه مالی نموده و در نهایت اقدام به بهره گیری از پول شسته شده ( استتار یافته) می نمایند.
پولشویی از نگاه قانون
طبق ماده ۲ قانون مبارزه با پولشویی مصوب ۱۳۸۶، پولشویی به عنوان جرم شناخته شده و يكی از جزاهایی آن مصادره اموال و عوايد حاصل از جرم است.
طبق تعریفی که از قانون مبارزه با پولشویی به دست میآید پولشویی عبارت است از:
الف) تحصیل، تملک، نگهداری یا استفاده از عواید حاصل از فعالیتهای غیرقانونی با علم به این که به طور مستقیم یا غیرمستقیم در نتیجه ارتکاب جرم به دست آمده باشد.
ب) تبدیل، مبادله یا انتقال عوایدی به منظور پنهانکردن منشأ غیرقانونی آن با علم به این که بهطور مستقیم یا غیرمستقیم ناشی از ارتکاب جرم بوده یا کمک به مرتکب به نحوی که وی مشمول آثار و تبعات قانونی ارتکاب آن جرم نگردد.
ج) اخفاء یا پنهان یا کتمانکردن ماهیت واقعی، منشأ، منبع، محل، نقل و انتقال، جابهجایی یا مالکیت عوایدی که بهطور مستقیم یا غیرمستقیم در نتیجه جرم تحصیلشده باشد.
مجازات جرم پولشویی چیست؟
در ابتدا بگوییم که مجازات جرم پولشویی مجازاتی مالی و همراه با استرداد پول و مصادره اموال مجرم است. مطابق ماده ۹ قانون مبارزه با پولشویی، مرتکبین جرم پولشویی علاوه بر استرداد درآمد و عواید حاصل از ارتکاب جرم مشتمل بر اصل و منافع حاصل (و اگر موجود نباشد، مثل یا قیمت آن) به جزای نقدی به میزان یک چهارم عواید حاصل از جرم محکوم میشوند که باید به حساب درآمد عمومی نزد بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران واریز گردد.
نکته حائز اهمیت این است که مجازات پولشویی صرفا مربوط به خود جرم پولشویی است و مجازات دیگری هم به آن اضافه میشود و آن مجازات مربوط به کسب درآمد غیرقانونی است.
یعنی اگر شخصی از طریق اختلاس کسب درآمد کرده باشد و بعد درآمد آن را از طریق پولشویی محو کرده باشد، علاوه بر مجازات مالی و مصادره اموال، به مجازات قاچاق مواد مخدر نیز محکوم خواهد شد
به علاوه طبق ماده ۱۰ لایحه «اصلاح قانون مبارزه با پولشویی»، جزئیات مجازات مرتکبان جرم پولشویی اینگونه تعیین شده است:
بر اساس این ماده «اصل مال و درآمد و عواید حاصل از ارتکاب جرم منشأ و جرم پولشویی (و اگر موجود نباشد مثل یا قیمت آن) مصادره میشود؛ چنانچه جمع اموال، درآمدها و عواید مذکور تا ده میلیارد ریال باشد به حبس تعزیری درجه پنج (حبس بیش از دو تا پنج سال) و ارقام بیشتر از آن به حبس تعزیری درجه چهار (حبس بیش از پنج تا ده سال) و در هر دو مورد به جزای نقدی معادل وجوه با ارزش مالی که مورد پولشویی واقع شده محکوم میشوند.
تبصره ۱- چنانچه عواید حاصل از جرم به اموال دیگری تبدیل یا تغییر یافته باشد همان اموال و در صورت انتقال به ثالث با حسن نیت، معادل آن از اموال مرتکب ضبط می شود.
تبصره ۲- صدور و اجرای حکم ضبط دارایی و منافع حاصل از آن در صورتی است که متهم به لحاظ جرم منشأ، مشمول این حکم قرار نگرفته باشد.
تبصره ۳- مرتکبین جرم منشا در صورت ارتکاب جرم پولشویی علاوه بر مجازات های مقرر مربوط به جرم منشأ، به مجازات های پیش بینی شده در این قانون نیز محکوم خواهند شد. مرتکبین جرم پولشویی در صورت عدم ارتکاب جرم منشأ صرفا به مجازات مقرر در این ماده محکوم می شوند.
تبصره ۴- در صورتی که جرم پولشویی به صورت سازمان یافته ارتکاب یابد موجب تشدید در مجازات به میزان یک درجه خواهد بود.
تبصره ۵- در صورتی که اشخاص حقوقی مرتکب جرم پولشویی شوند علاوه بر مجازات های مقرر در ماده (۲۰) قانون مجازات اسلامی به جزای نقدی معادل دو تا چهار برابر وجوه با ارزش مالی که مورد پولشویی واقع گردیده محکوم می شوند».
نوشتن یک دیدگاه